Streaming – inte enbart för traditionell sport

Internetstiftelsen låter varje år göra en undersökning om svenskarna och deras internetvanor. 2021 års undersökning visar att vi lever två parallella liv – ett i den digitala sfären och ett i det verkliga livet. Svenskarnas shoppar, jobbar och socialiserar på nätet och vissa träffar till och med sina romantiska partners här eller lär känna nya vänner på olika spelplattformar. Det svenska samhället är därmed till stora delar digitaliserat och uppkoppling tas för givet av de flesta eftersom cirka 9 av 10 använder nätet varje dag. Det digitala livet är dessutom i allra högsta grad mobilt eftersom de allra flesta bär med sig smartphones. Förutom mobiler är dator och surfplatta också vanligt förekommande jämte något mer icke-konventionella anordningar som uppkopplade armbandsklockor, smarta strömbrytare och lampor eller röststyrda högtalare. Det är inte bara inom privatlivet som digitalisering och internet tagit stora steg, 90 procent av svenskarna utnyttjar även olika digitala samhällstjänster som rör Skatteverket, vården, biblioteket eller kollektivtrafiken. Kanske är det mot denna bakgrund därmed inte så konstigt att streaming är så pass populärt inom idrotts- och underhållningsvärlden. I den här artikeln tänkte vi kika närmare på detta och hur streamingfenomenet numera inte endast är tillgängligt för traditionell sport.

Streaming av e-sport

Streaming är kort och gott den engelska termen för strömmande media, det vill säga uppspelande av ljud och video filer på en mottagarenhet samtidigt som sådana filer överförs över ett nätverk som till exempel internet. Nuförtiden kan fler än någonsin titta på- och delta i olika sportevenemang genom de oändliga möjligheter som erbjuds online. Dessa omfattar mer traditionell streaming av fotboll och hockey på sportkanaler som exempelvis Viaplay eller Cmore, men även möjligheten att få åtkomst till e-sport (som ju vanligtvis inte sänds av mer traditionell media) på specialiserade sajter som Twitch. Digital streaming och dess bidrag till att bredda vad som betraktas som “sport” har även gett upphov till en ny generation professionella aktörer som skördar framgångar och visar upp sina talanger på nätet. Ett exempel är Team PokerStars-medlemmen Ramón Colillas som förvisso har en bakgrund inom den mer traditionella fotbollsvärlden men som likväl varit mycket framgångsrik som professionell pokerspelare de senaste åren i olika live- och onlineturneringar. Ett annat exempel är Emilia Hult som delar med sig av sin favorit-e-sport Counter-Strike (den första e-sporten som verkligen slog igenom och som alltjämt är aktuell) på sin kanal på Twitch som är öppen för miljontals spelare och besökare.

Streaming av World Surf League

Vågsurf är kanske inte särskilt vanligt förekommande på våra mer nordliga breddgrader. På många håll runt om i världen är surfen dock en populär sport både för utövare och tittare. World Surf League är det styrande organet för professionella surfare och ägnar sig åt att visa upp världens bästa talanger inom surfen inom ramen för en rad progressiva format. På internationella tävlingar och event som anordnas av denna stiftelse tävlar framstående surfare som brasilianaren och tillika trefaldiga världsmästaren Gabriel Medina samt Carissa Moore som kammade hem ett OS-guld i Sommar-OS i Tokyo 2020. På World Surf Leagues egen hemsida streamas regelbundet viktiga heat och surftävlingar för internationella tittare. Här har streamingen spelat en viktig roll i att öka kunskapen om- samt intresset för en sport som i många delar av världen kanske tidigare varit höljd i mörker på grund av bristande väderförhållanden för dess utövande.

Streaming av yoga

Streamingfenomenet av sport har inte bara gjort det möjligt för människor runt om i världen att följa sin favoritsport oavsett geografiskt avstånd, tidsskillnader och olika klimat. Streaming har även gjort det möjligt för folk som kanske inte ägnar sig åt traditionell lagsport inom ramen för ett korplag eller en klubb att ägna sig åt fysiska aktiviteter på ett enklare sätt. Yoga har idag blivit en mångmiljonindustri, inte minst mot bakgrund av att de stora yogalärarna idag, som Adrienne Mishler, Rachel Bråthén och Travis Elliot blivit kändisar och skapat en betydande fanbase genom sina kostnadsfria lektioner på Youtube. Streamingen har här inneburit en stor kassako för dessa instruktörer i takt med att anhängare sajnar upp sig på olika betalstreamingtjänster för att kunna fortsätta utöva yoga dagligen i sin favoritinstruktörs regi.

Leave a Comment