Djurgården vann efterlängtat derby

Söndagen bjöd på fotbollsfest. Det var en sammandrabbning mellan Djurgården och Hammarby, i en match som betydde oerhört mycket för respektive lag. Hammarby jagar AIK i toppen, medan Djurgården desperat behövde reparera en hittills dålig säsong. Efter elva år har man äntligen besegrat Hammarby i en allsvensk match – frågan är om man samtidigt lyckades rubba Bajens gulddrömmar?

Bitter inledning på derbyt

Det var ingen bra inledning på derbyt mellan Hammarby och Djurgården. Spelarna var på väg att starta igång matchen, när en bengalisk eld plötsligt flög från Djurgårdssuportrarnas kortsida mot familjeläktaren på långsidan. Denne bengal landade mitt bland publiken och som sannolikt skärrade flertalet supportrar. Matchen startades aldrig igång, utan spelarna kallades tillbaka under ett avbrott som pågick i 30 minuter. Väl därefter var det dags att starta igång matchen igen, efter många om och men. Vissa tycker att matchen borde avbrutits, men säkerhet och domare tillsammans kom fram till att matchen kunde fortgå utan att behöva avbrytas.

Det var Djurgården som inledde matchen bäst. De kopplade ett tydligt grepp på Hammarby som inte lyckades komma till den anfallspress som de normalt sett brukar göra. Djurgården visade styrka såväl defensivt som offensivt, och inte särskilt långt in i matchen kunde Kerim Mrabti, framspelad av Erik Johansson, stänka dit bollen i nät. 1-0 till DIF som hade ledningen i ett viktigt derby. I den andra halvleken var det dags för Haris Radetinac att bytas in. Det dröjde inte länge för honom att visa sig på planen. Inom en minut på plan blev även han framspelad av Erik Johansson, och kunde läckert placera in bollen i nät. 2-0 var ställningen och många DIF-supportrar hade segervittring.

Hammarby nära att komma ikapp

Hammarby lyckades dock ta vara på ett läge när man frispelade Rodic, som kunde runda såväl Walker som Isaksson och sätta bollen i öppet mål. Kommande period i matchen var helt och hållet Bajens. De pressade Djurgården hårt, som mer eller mindre sköt bort alla bollar de fick tag i. Det luktade kvittering, men bortalget kunde hålla dem på utsidan tillräckligt väl. Det var inte förrän mot slutminuterna av matchen som, återigen, Erik Johansosn kunde visa sin briljans på plan. Han bröt en viktig boll i ett Hammarby-anfall, tog med sig bollen snyggt över en motspelare och kunde strax därefter frispela Alio Bajdi med en högklassig passning i djupled. 3-1 var strax därefter ett faktum och det var också det som blev slutresultatet. En väl utförd match av bortalaget, som efter elva år och 12 spelade matcher mot Hammarby kunde säkra säsongens andra derbyseger (cupspel inkluderat).