Svensk fotboll på ingång!

Efter regn kommer solsken brukar man säga. Man kan även säga att efter en kall vinter kommer våren, och med våren kommer svensk fotboll. Svenska Cupen har varit igång under några veckor nu och det är redan klart att det blir en spännande final mellan Malmö och Djurgården. Inte helt oväntat att de himmelsblå skulle ta sig dit, desto mer överraskande att Dif skulle klara att ta sig hela vägen. Finalen spelas dock först den 10 maj och innan det hinner såväl Allsvenskan som Superettan dra igång.

Premiär för Allsvenskan 2018

Det är nu knappt två veckor kvar till dess att Allsvenskan drar igång. På förhand är givetvis Malmö favoriter att ta hem guldet. Något annat vore konstigt med tanke på ekonomiska muskler laget har jämfört med alla andra lag i Allsvenskan. Faktum är dock att Malmö tappat en hel del spelare. Självklart har de värvat nya, på pappret riktigt bra spelare. Men det tar ett tag att spela ihop ett lag och det har inte sett överdrivet bra ut under försäsongen. Kan 2018 vara året då Malmö får kämpa rejält för att behålla SM-bucklan?

Många andra lag har rustat och ser inför starten mycket intressanta ut. Framför allt kanske AIK som gjort några riktigt fina nyförvärv. Även om de gjorde en dålig match mot Djurgården i Svenska Cupens semifinal känns det som de kommer kunna hitta rätt till slut och blir då säkert en utmanare till Malmö. Sedan har vi självklart Östersund, särskilt om man beaktar att de nu inte tog sig till Europa League kval. De kan fokusera fullt ut på Allsvenskan och lär bli riktigt farliga under våren. Frågan är dock bara vilka spelare som lämnar i sommar? Det är ingen vågad gissning att storstjärnorna Ghoddos och Sema lämnar.

Förutom Gnaget och Östersund finns även uppstickare som Djurgården och Häcken. Det känns dock inte troligt att de skulle hålla hela vägen mot ett SM-guld, men i fotboll vet man aldrig.

Superettan – dags för Helsingborg att visa färgerna?

Parallellt med Allsvenskan drar självklart också Superettan nu igång. Inför starten känns det mer eller mindre självklart att Helsingborg kommer lyckas ta steget upp till Allsvenskan igen. Och man får väl trots allt säga att ett lag som Hif hör hemma i just Allsvenskan. Återstår även att se vad ett lag som Jönköpings Södra kan prestera första året efter att de åkt ned från Allsvenskan. Det känns mindre troligt att de skulle lyckas ta sig tillbaka direkt.

Leave a Comment